maanantai 5. marraskuuta 2012

Saunan sävytys

Lautaverhoilu on uutena ihan ok, mutta tummuu ja kellastuu nopeasti. Onneksi nykyisin on saatavilla useita käsittelyaineita, jolla voi muuttaa vanhankin saunan värimaailmaa. Sopivia tuotteita löytyy sekä seinien, katon että lauteiden käsittelyyn.


Vanhassa asunnossa kylpyhuoneen puolella oli tammen väriset tasot. Vaikka pidänkin enemmän tumman ruskeasta, päätin sävyttää lauteet tasojen kanssa samaan sävyyn. Tässä kuvassa muutaman vuoden vanhat lauteet on käsitelty tammen 3157 sävyisellä saunabalsamilla. Ylälauteen etupuu nayttää kuvassa todellisuutta keltaisemmalta, vaikka värisävy on todellisuudessa hyvin lähellä muita lautoja. Sauna ehti olla käytössä useamman vuoden ja väri pysyi hyvin paikallaan. Kovin voimakkaita pesuaineita en käyttänyt, mutta normaalia pesua sävytetyt lauteet kestivät. 
Samalla laudetasojen väliin rakennettiin rimotus, joka rauhoittaa näkymää ja piilottaa lauteiden alla olevat lämpöpatterit ja lamput. Valaistusta en muuttanut, koska siihen omatoiminen remontointitaito ei olisi riittänyt. Pelkkä rimojen rakentaminen ja lauteiden sävytys riittävät antamaan saunalle aivan uuden ilmeen.

Tammiparketti ja tammen sävyiset tasot löytyvät myös uuden asunnon yläkerran kylpyhuoneesta. Täällä oli ennen tavallinen puunvärinen panelikatto, jonka sävytin entisen asunnon saunasta yli jääneellä saunabalsamilla (tammi 3157). Saunan lauteet ja rimat käsittelin ulkona, joten mitään hajuhaittoja ei ollut. Kattoa ei voinut ulos viedä ja pellavaöljyinen saunabalsami haisi yläkerrassa useamman päivän.

Alakerran WC:n katto oli valmiiksi lakattu kuultovalkoisella. Saa jäädä sellaiseksi jatkossakin.


Nykyisessä asunnossa kirsikan värinen lattialaatta vaikutti eniten saunan värisävyihin. En hirveästi pidä laattojen väristä. Tummanruskealla ajattelin kuitenkin voivani häivyttää huomion pois lattiasta.

Lauteet sävytin Tikkurilan Supi saunavahalla (sävy TVT 3443). Seinät käsittelin kertaalleen valmiiksi kuultovalkoiseksi sävytetyllä Supi saunavahalla. Vaha ei levity yhtä helposti kuin Saunabalsami, mutta oli huomattavasti hajuttomampaa. Pinnasta tulee himmeästi hohtava ja likaa hylkivä. Lauteiden alapuolen jätin tarkoituksella käsittelemättä. Sauna odottaa vielä rimojen rakentamista, jonka jälkeen lauteiden alapuoliset osat jäävät piiloon.

Päivitetty 7.12.2012
Aika lailla tasan kuukausi ehti vierähtää ennen saunan lopullista valmistumista. Nyt rimat on ruuvattu ja löylyhuone alkaa olla aika valmis.

Yksi seinistä on vielä alkuperäinen puunvärinen. Ei kuitenkaan luonnossa näytä ihan yhtä keltaiselta kuin salamalla valaistussa kuvassa. Tämä seinä jätettiin käsittelemättä ihan tarkoituksella, koska ei jaksettu siirtää kiuasta. Kiuaskivet tyhjennetään vasta kesällä ja silloin viimeinenkin seinä saa lopullisen ilmeen. Onko se sitten valkoinen vai ruskea sävytys vai kivipinta, on vielä mietinnän alla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti